zapisz się
na newsletter

i odbierz kod na 2 książki po 50 gr z wybranej oferty
Literatura
faktu i historia
Literatura naukowa
Sortuj produkty po:
nazwie
od A do Z
od Z do A
/
cenie
od najniższej
od najwyższej
/
dacie dodania
od najnowszych
od najstarszych
Geochemia środowiska
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
73,87
-17%
89,00 zł
Geochemia środowiska odgrywa istotną rolę w naukach o środowisku przyrodniczym. Jej korzenie sięgają geochemii prospekcyjnej, tej klasycznej dyscypliny nauk o Ziemi, ściśle związanej z poszukiwaniem złóż surowców mineralnych. Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi. Książka „Geochemia Środowiska” autorstwa Zdzisława M. Migaszewskiego i Agnieszki Gałuszki stanowi rozszerzoną wersję poprzedniego wydania „Podstawy geochemii środowiska” i jest przeznaczona dla specjalistów, doktorantów i studentów z zakresu nauk o Ziemi, nauk o środowisku przyrodniczym, nauk biologicznych, chemicznych, rolniczych i medycznych. Powstała ona na podstawie licznych publikacji i materiałów archiwalnych autorów oraz realizacji polskich i amerykańskich projektów badawczych z zakresu geochemii środowiska. Autorzy niniejszej książki prezentują „geologiczny” punkt widzenia, uwypuklając tym samym rolę elementów abiotycznych w interakcjach geochemicznych zachodzących w biosferze. Ten nieco odmienny od tradycyjnego w ochronie środowiska sposób przedstawienia przedmiotowego zagadnienia będzie z pewnością dla wielu czytelników impulsem do dalszych przemyśleń, studiów lub badań.
Świat nanocząstek
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
73,87
-17%
89,00 zł
Nanocząstki występowały w przyrodzie od zawsze, jednak dopiero niedawno poznano wielkie możliwości ich zastosowania w wielu dziedzinach techniki. Stało się to za przyczyną ogromnego zainteresowania nanocząstkami, zarówno w środowisku naukowym, pragnącym zrozumieć i wyjaśnić zjawiska w nanoskali, jak i przemysłowym, chcącym wykorzystać niezwykłe cechy nanocząstek do poprawy jakości całej gamy produktów. Publikacja przedstawia specyficzne właściwości nanocząstek, wynikające z ich rozmiarów, metody ich charakteryzowania, wytwarzania oraz obszary zastosowania. Skierowana jest do studentów kierunków ścisłych i technicznych - fizyki, chemii, inżynierii materiałowej - oraz wydziałów mechanicznych, budowlanych i elektrycznych. Będzie użyteczna również dla pracowników przedsiębiorstw działających w innowacyjnych sektorach gospodarki, wykorzystujących zaawansowane materiały. Praca zbiorowa pod redakcją: Krzysztof Kurzydłowski, Małgorzata Lewandowska, Witold Łojkowski, Anna Świderska-Środa
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem „przetwórstwa żywności”.
Niniejsza praca stanowi cenne uzupełnienie tematyczne na rynku książek weterynaryjnych. Brak było bowiem do tej pory książki o tej tematyce. W publikacji w sposób syntetyczny przedstawione zostały występujące zagrożenia i problemy zdrowotne krów mlecznych oraz metody postępowania w czasie monitorowania stada w zakresie chorób zakaźnych i niezakaźnych. Autor w sposób kompetentny i usystematyzowany przedstawia ocenę zdrowotności, rozrodu i produkcji mlecznej krów, posługując się uznanymi metodami diagnozowania klinicznego i laboratoryjnego, przyjętymi normami, wskaźnikami płodności z uwzględnieniem żywienia, przemian metabolicznych, środowiska bytowania zwierząt itp. Podaje także wiele praktycznych uwag ułatwiających rozwiązywanie problemów zdrowotnych u bydła.
Hodowla pszczół
Wydawca: RM
wysyłka: 48h
24,31
-30%
34,90 zł
Autor książki – Franz Lampeitl - doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół, wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik dla osób hodujących i zamierzających hodować te pożyteczne owady. Znajdziemy w nim wszystko: wiedzę z zakresu biologii pszczoły i społeczności pszczelej oraz informacje na temat znaczenia pszczół w środowisku naturalnym; opis różnych ras tych owadów, a także zachowania rodzin w nowoczesnych ulach oraz opisów pozyskiwania produktów pszczelich; informacje na temat zdrowia pszczół, opisuje występujące choroby i ich zwalczanie, a przede wszystkim zwalczaniu groźnej choroby – warrozy.
W podjętej rozprawie Autorzy dokonują analizy przestrzenno-czasowej zmian, jakie zaszły na terenie województwa kujawsko-pomorskiego między dwoma spisami rolnymi. […] Opracowanie jest bardzo bogatym studium przypadku, dające możliwości wykorzystania w praktyce, a szczególnie organom i jednostkom sporządzającym strategie rozwoju regionu i poszczególnych gmin.
Zdrowie pszczół
Wydawca: RM
wysyłka: 48h
24,31
-30%
34,90 zł
Co może zrobić pszczelarz, by jego pszczoły miały się jak najlepiej? Jak zapobiegać chorobom i jak je zwalczać? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym poradniku. W jasny i przystępny sposób przedstawiono w nim aktualny stan wiedzy naukowej – niezbędny w pracy każdego pszczelarza. Dobra kondycja rodziny pszczelej zależy od warunków środowiskowych i hodowlanych. Niestety w ostatnich latach zdrowotne kłopoty pszczół się nasiliły. Żniwo zbierają nowe choroby, szkodniki (mały chrząszcz ulowy), zjawiska takie jak zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej (Colony Collapse Disorder, CDD), pasożytnicze grzyby (np. Nosema ceranae) czy wreszcie nadal niedostatecznie przebadane wirusy. Na czele pszczelich chorób ciągle wciąż znajduje się warroza. W walce z chorobami pszczół należy sięgać przede wszystkim po rozmaite metody biologiczne i biotechniczne. Chociaż są one bardziej czasochłonne, chronią również produkty pszczele, z których większość to produkty spożywcze. W książce znajdziesz: • ważne informacje: biologia pszczoły miodnej, rodzina pszczela jako organizm, profilaktyka, czynniki zakaźne, rozpoznawanie i zwalczanie chorób • opis chorób pszczół i ich leczenie: choroby czerwiu i pszczół dorosłych, zatrucia, deformacje i anomalie, szkodniki • tabelę z przeglądem chorób: szybki dostęp do wiadomości o 17 najważniejszych chorobach i zatruciach • 37 fotografii barwnych, 10 fotografii czarno-białych, 50 rysunków
Poradnik hodowcy ryb to publikacja skierowana do hodowców ryb stawowych oraz użytkowników różnych typów zbiorników, którzy chcieliby je przystosować i profesjonalnie zagospodarować do celów hodowlanych, a także połączyć chów ryb z innymi rodzajami działalności, przynoszącymi gospodarstwu dodatkowe dochody, jak np. łowiska wędkarskie, małe wędzarnie czy podstawowe przetwórstwo ryb.Niezmiennie od lat, obserwuje się zainteresowanie tzw. przyzagrodowym chowem ryb w małych stawach oraz w płytkich stawopodobnych zbiornikach wodnych. Choć nie jest to zajęcie skomplikowane, wymaga jednak pewnego zasobu wiedzy o warunkach życia rybi ich potrzebach oraz procesach zachodzących w środowisku wodnym. Konieczna jest także znajomość podstawowych zasad budowy stawów oraz podstaw technologii chowu ryb.Wszystkie te zagadnienia w prosty i przystępny sposób przedstawione są w niniejszym poradniku.
Książka Nawozy i systemy nawożenia jest drugim tomem podręcznika pt. Nawożenie roślin uprawnych. Autor omawia podstawy teoretyczne diagnostyki nawozowej i jed­nocześnie wskazuje na rozwiązania praktyczne w zakresie nawożenia i gospodarki nawozowej w przedsiębiorstwie rolnym. Koncepcje gospodarki materią organiczną i składnikami mineralnymi przedstawia w formie algorytmów, które wraz z zamiesz­czonymi przykładami mają na celu przygotowanie przedsiębiorcy rolnego lub jego doradcy do opracowania zasad gospodarowania, dostosowanych z jednej strony do warunków siedliska, w jakich proces produkcyjny jest prowadzony, a z drugiej - do wymogów ochrony środowiska. Przedstawione zasady opracowywania systemów nawożenia sygnalizują czytelnikowi konieczność przygotowywania planów nawozo­wych na podstawie szczegółowej wiedzy o wielkości zasobów środków produkcji i sposobach określenia ich aktualnego potencjału produkcyjnego. W podręczniku podano również sposoby diagnozy jakościowej i ilościowej czynników ogranicza­jących realizację potencjału plonotwórczego uprawianych odmian.
Książka "Podstawy nawożenia" jest pierwszym tomem podręcznika "Nawożenie roślin uprawnych". Autor przedstawił w niej wybrane zagadnienia z zakresu nauk podstawowych, związane ze wzrostem, rozwojem i plonowaniem roślin uprawnych. Szczególną uwagę poświęcił mineralnemu żywieniu roślin, uwzględniając objawy nadmiaru i niedoboru poszczególnych składników mineralnych, a także problematyce żyzności gleby. Wyjaśnienie w podręczniku złożonych mechanizmów reakcji uprawianych roślin na czynniki siedliska przygotowuje Czytelnika do podejmowania trafnych decyzji dotyczących tworzenia racjonalnego systemu nawożenia, uwzględniającego bezpieczeństwo środowiska. Książka adresowana jest do rolników, doradców rolniczych, nauczycieli szkół i uczelni rolniczych, a przede wszystkim do studentów uczelni rolniczych. Głównym celem Autora jest przedstawienie Czytelnikowi prawidłowych zasad nawożenia, które powinny zapewnić nie tylko uzyskanie wysokiego plonu, gwarantującego korzystny efekt ekonomiczny, ale także wysoką jakość produkowanych płodów rolnych oraz uwzględniać ochronę środowiska. Dla rolnika w Polsce realizacja wszystkich wymienionych powyżej celów nie jest zadaniem łatwym. Potencjał plonotwórczy użytkowanych odmian jest przeciętnie dwukrotnie większy niż uzyskiwane obecnie wyniki produkcyjne. Taka relacja jednoznacznie wskazuje na niską funkcjonalność dotychczasowych systemów nawożenia roślin uprawnych, co w konsekwencji zagraża opłacalności produkcji i jednocześnie stanowi zagrożenie dla naturalnych ostoi przyrody i środowiska.
Na terenie Polski rośnie ponad 100 000 pomnikowych drzew. Czy wiesz które z nich są najgrubsze, najwyższe, najstarsze? Czy znasz związane z nimi legendy, podania i fakty historyczne? Zapraszamy do zapoznania się z najsłynniejszymi drzewami naszego kraju, zarówno tymi bardzo znanymi, jak choćby dąb 'Bartek' z Zagnańska, jak i zapomnianymi, rosnącymi w rzadko odwiedzanych i trudno dostępnych miejscach. Niniejsza publikacja przeniesie Cię w wyjątkowe zakątki Polski od tajemniczych terenów Dolnego Śląska po majestatyczne knieje Puszczy Białowieskiej i od karpackich szczytów po nadbałtyckie plaże. Wyjątkowe drzewa rosną bowiem niemal wszędzie i można natknąć się na nie zarówno w leśnej głuszy, jak i w centrach wielkich miast.  Książkę tę polecamy wszystkim pasjonatom drzew i piękna polskiej przyrody. Stanowi ona połączenie jedynego w swym rodzaju albumu ilustrującego piękno tych unikalnych tworów przyrody, poradnika na temat ich pomiarów, kompendium ciekawostek przyrodniczych i historycznych oraz przewodnika turystycznego ułatwiającego dotarcie do każdego z nich. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z jej treścią oraz praktycznego wykorzystania w planowanych wycieczkach, bowiem oglądane na żywo prezentują się jeszcze lepiej niż na załączonych fotografiach.  - opisy ponad 300 drzew pomnikowych - dokładne wskazówki dojazdu - ponad 600 fotografii - liczne ciekawostki
Technologia przetwórstwa mięsa
Wydawca: WNT
wysyłka: 48h
49,80
-17%
60,00 zł
W książce przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in.: - metody uboju zwierząt rzeźnych; - sposoby rozbioru tusz; - produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw; - metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GHP oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000. Uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP. Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika – wędliniarza.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera  najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim: ·      składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt ·      budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb ·      pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie ·      przemianę materii, energii i składników mineralnych ·      żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt ·      systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt. Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów. 
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 2 to podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz,  świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi  i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych  zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Dostosowane są również do najnowszych zmian przepisów UE dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz i nadzoru weterynaryjnego. Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych., ale także dla nas samych, jako konsumentów.
Założenia organizacyjno-techniczne fermy, urządzanie fermy, podstawy pracy hodowlanej i charakterystyka materiału zwierzęcego, rozród królików, żywienie, profilaktyka i ochrona zdrowia, zasady uboju królików i przerobu mięsa króliczego.
Piatnik, karty do gry, 2 talie, Pasjans Biały koń
Wydawca: Piatnik
wysyłka: 48h
44,19
-15%
51,99 zł
Najwyższej jakości karty do pasjansa renomowanej firmy Ferd. Piatnik & Sohne. Eleganckie pudełeczko kryje 2 niewielkie talie. Mniejszy format sprawia, że łatwiej układa się pasjansa. Talie składają się z 55 plastikowanych kart o wymiarach 44 x 66 mm i gramaturze 310. Wyroby wiedeńskiej fabryki Ferd. Piatnik & Sohne od 1824 roku urzekają bogactwem wzorów i perfekcją wykonania. Jakość i tradycja!
Dziewiąte, wydanie „Fizjologii zwierząt” spełnia wszystkie wymogi nowoczesnej książki akademickiej, która w przyjazny dla użytkownika sposób pozwala lepiej zrozumieć istotę i sens przedmiotu fizjologia zwierząt. Procesy fizjologiczne i ich regulacja są w podręczniku wytłumaczone w sposób dogłębny i zrozumiały, a ponadto wzbogacone tabelami i kolorowymi rycinami. Z pewnością nowe wydanie „Fizjologii zwierząt” będzie dobrze służyło kolejnym pokoleniom przyszłych lekarzy weterynarii i medycyny, biologów, zootechników i pracownikom naukowym do celów dydaktycznych.
Pasieka towarowa to nie tylko duża liczba rodzin pszczelich, lecz także niski koszt produkcji - na co składa się wiele różnych czynników, które zostaną opisane przez autora w tej książce opisane. Na przykład problem stanowi wyszukiwanie i dodawanie matek pszczelich, a przecież tę pracę można wyeliminować z gospodarki pasiecznej. Ileż kłopotu sprawia przestarzały sprzęt, a wreszcie walka z chorobami i szkodnikami. Jeżeli te zabiegi zostaną zintegrowane z całoroczną gospodarką pasieczną - nie będą zajmowały dużo czasu.W kraju mało jest pszczelarzy utrzymujących się wyłącznie z pracy przy pszczołach. A przecież pasieki towarowe nietrudno rozmieścić w okolicy tak, aby w miejscach o roślinności bogatej w pożytek ustawić maksymalną liczbę rodzin pszczelich, a na terenach o uboższych - mniej. Łatwiej organizuje się dojazd dysponując odpowiednimi środkami lokomocji.Właściciele dużych pasiek zdają sobie sprawę z przepszczelenia terenu i nie ustawiają uli w sąsiedztwie innych pasiek. Prace w dużych gospodarstwach pasiecznych ujęte są w pewne ramy organizacyjne. Pasieki liczące po kilkaset uli, rozmieszczone na pewnym obszarze w grupach po 20-30 i więcej pni obsługuje się według pewnego schematu.Duże pasieki towarowe są odpowiednio zaopatrzone w leki, dysponują lepszym sprzętem, co zwiększa wydajność, a zmniejsza uciążliwość wykonywanych prac. Odpowiedni materiał hodowlany latwiej nabyć prowadząc dużą pasiekę niż amatorowi.Tak pokrótce przedstawiają się zagadnienia zawarte w tej książce. Oparte one są na moich 40-letnich doświadczeniach, bo tyleż to lat prowadzę samodzielne pasieki. Pszczelarzy chcących przekształcić swoje pasieki w towarowe, przynoszące określone efekty ekonomiczne, muszą zrezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Nieraz są to nawyki dobre, ale najczęściej niestety utrudniają pracę. I właśnie temu w poszczególnych rozdziałach, poświęcam sporo uwagi.Być może dla wielu książka stanie się poradnikiem w szybkim i efektywnym pszekształceniu pasieki.
Opracowałem tę książ­kę z uwzględnieniem rozbioru tuszek kur, indyków, kaczek, gęsi oraz, jako novum, strusi. Omawiam w niej budowę układów kostne­go i mięśniowego ptaków oraz sposób rozbioru tuszek drobiowych na elementy handlowe. Książka wzbogacona jest ponad 120 ilustracjami poszczególnych elementów, wraz z ich opisem. Jest ona przeznaczo­na dla uczniów szkół zawodowych, średnich i wyższych o kierunku technologia żywności, dla szkół gastronomicznych oraz technologów przemysłu drobiarskiego i mięsnego.
W niniejszej publikacji Autor stara się przybliżyć czytelnikom dotychczasową wiedzę z zakresu plantacji, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczeń przeprowadzanych w przyrodniczych warunkach Polski.
1
/
2
/
3
/
4
/
5
... 6
Idź do strony:
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka